Back to Top
                              Nega problematičnih nog

Nega problematičnih nog


piše Jana Polajnar


Zelo pogosto se zgodi, da pride na pedikuro najprej gospa in ko je po opravljeni negi nog zadovoljna, ima še 2 argumenta več, da bo lažje prepričala tudi svojega moža, naj pride!

Pedikura ni "samo za ženske" !


Pedikura je prav enako pomembna za oba spola in vedno več je moških, ki stalno hodijo na pedikuro.

Lahko trdim, da imam vsaj 30% moških strank, ki hodijo na nego redno, na vsaj 8 do 10 tednov.

Enkrat morajo premagati odpor in poizkusiti in se pustiti prepričati, kakšen super občutek je imeti lahki, prožni nogi, ko z njimi spet občutimo, ko jim odstanimo "okove"!!

1. Trda koža in razpokane pete

Trda koža na več mestih na stopalih ali celo razpokane pete so pogosta nadloga ljudi v "zrelih" letih. 

Telo se "brani" in na mestih večjega ali stalnega pritiska proizvede obrambno trdo kožo. Najpogosteje je to na petah, na blazinicah pod prsti, zunanji strani palca ali na blazinici pod palcem (posebno pri Hallux valgus).

Do hudih razpok pride posebno rado poleti, ko smo večinoma brez nogavic, v natikačih, ko se koža popolnoma presuši.

Z redno domačo nego in ob pomoči pedikerja se težava zlagoma umiri: koža bo še suha, vendar bo prožna in ne bo pokala!

Koža na petah je po naravi suha, se ne masti in ne poti. Velik vpliv ima tudi dedna zasnova!

 

2. Zadebeljeni in / ali glivični nohti

 

Porumeneli, zadebeljeni nohti, ki razpadajo, postanejo "neobvladljivi" za domačo nego. Z leti jih je očitno napadlo glivično obolenje, ki ni bilo zdravljeno.

Večkrat vidimo, da nohti dobijo nepravilno obliko celo zaradi deformacije sklepov prstov. Včasih pa jih starejši niti več ne dosežemo ali jih ne vidimo dovolj dobro, da bi si jih sami oblikovali. Pomembno je pravilno striženje nohtov.

To kot tudi zadebelitve nohtov je pogosto vzrok za vraščanje nohtov v živo meso, kar povzroča hudo nepotrebno bolečino!

Nikoli ni prepozno začeti zdraviti glivičnih nohtov: redna pedikerska nega in vsakodnevno vsaj 1x kapljica olja čajevca na vsak prizadet nohtek!

Vsakodnevna domača nega z antimikotikom je dobra rešitev, če vam zdravnik zaradi določenih razlogov ne more dati odgovarjajočega antibiotika.

3. Otiščanci na nogah in kurja očesa

Otiščanci na nogah nastanejo zaradi pretesne obutve, čezmerne telesne teže, ortopedske nepravilnosti itd. Kurje oko pa je otiščanec stožčaste oblike, s trdo sredico, ki raste v globlje plasti kože, kjer so tudi že živci, zato je tako silno občutljiv na pritisk in nam resno otežuje hojo.  Vzroki za nastanek so podobni, kot pri »navadnem« otiščancu.

Za nastanek trde kože in posledično otiščancev ter kurjih očes je najbolje poskrbeti sproti z vsakodnevno domačo nego in rednimi obiski izkušenega pedikerja (medicinska pedikura).

Mladim svetujemo, da na pedikuro pridejo na 10 tednov, starejši pa bi naj, poleg svetovane domače nege nog, "prinesli" nogi k pedikerju vsaj na 8 tednov. Marsikakšno nepotrebno bolečino bi si prihranili!

Jana Polajnar

Jana Polajnar, NPK pedikerka in Pedikerka, specializirana za nego utrujenih nog in diabetičnega stopala (DFCA):

http://neganog.com

Želite izboljšati počutje že zdaj ? Potem me preprosto pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar