Back to Top
                              5 razlogov za masažo

Masaža - 5 razlogov za masažo

piše Jana Polajnar

Lepota masaže je v preprostosti človeškega stika med maserjem in masirancem. Ta nam bo za dano iskušnjo posebno hvaležen, če delo opravimo na globji ravni in dosežemo, da med obema stečejo in se obnovijo ustvarjalne energije. Čeprav je masaža le "obrt", ki zahteva poznavanje osnovnih znanj in tehnik, ji maser s svojim značajem lahko doda višjo vrednost. Dobrega maserja odlikujejo tudi tankočutnost, toplina, odprtost in diskretnost.

1. Sprostitev in dobro počutje

Masaža ni čudežno zdravilo, odlično pa pomaga telesu vzpostaviti in ohranjati naravno ravnovesje. Z masažo v prvi vrsti vplivamo na mišice in živce. Tako se ustvarja občutek vsesplošne sproščenosti in dobrega počutja. To zmanjšuje vpliv stresa. Proces sproščanja pripomore k naravnejšemu dihanju. Z masažo pomagamo telesu odplakniti obilico odpadnih snovi, ki so se kopičile v telesu in pospešujemo presnovo.

2. Kaj je masaža

Tekoče zaporedje povezanih gibov deluje pomirjujoče, blažilno ali pa poživljajoče, če se osredotočimo tudi na energijo!
Učinki masaže niso neposredno vidni, je pa terapevtsko koristna, ker sprošča napetosti, oblikuje in utrjuje mišice, pospeši pretok krvi in limfe. Pomaga pri odplavljanju odpadnih snovi iz telesa(CO2, mlečna kislina, sečnina,...)
Dotikanje je ena od osnovnih človeških potreb! Dotik druge osebe nam pove, da smo zaželjeni, da nekdo skrbi za nas.
Po masaži imamo občutek, da je naše telo povezana celota, z masažo se vzpostavi notranje ravnovesje, enost, temu rečejo tudi "homeostaza".
Masaža ugaja telesu in čutom saj vključuje čutilo za tip (masažne tehnike), voh (aromoterapija!), sluh (sproščujoča glasba!) in seveda vid.

3. Komu koristi masaža?

Je koristna alternativna pomoč pri težavah, kot so bolečine v vratu, ramah, križu, pri glavobolih, menstrualnih težavah itd. Lahko jo izvajamo po poškodbi ali bolezni, pred ali po športnih aktivnostih. Pomaga ublažiti telesne posledice napetosti, umirja um in čustva ter obnavlja življenjsko energijo. Obstoja tesna povezava in soodvisnost med umom in telesom, zato je odlična terapija za blažitev umske preobrmenjenosti in zaskrbljenosti.
Dotik in pozornost maserja odločilno pomagata blažiti stres. Po masaži smo dosti bolj zadovoljni "v svoji koži", zato jo močno priporočam tudi tistim, ki se imajo za neprivlačne ali predebele!

4. Masaža in nosečnost

V času nosečnosti se spreminja telo in počutje ženske. V tem času je posebno občutljiva in potrebna podpore. Masaža je zagotovo način, ko bodoči mamici s pozitivno naravnanostjo pomagamo, da v popolnosti začuti svoje telo, otroka in lažje sprejme tudi nastajajoče spremembe. Masažni gibi so prirejeni njenemu posebnemu, čudovitemu stanju. Masaža lahko poteka na posebnem stolu ali pa leže, na boku, na običajni masažni mizi. "Nosečki" izjemno prija masaža vratu, ramen in hrbta. Poleg umirjanja blaži bolečine v hrbtu, zmanjšuje zastajanje vode v telesu, posebno v nogah.Uporabljamo naravna rastlinska olja, blagih vonjav.
Tudi po porodu se mlade mamice pogosto odločijo za masažo, na svojem domu, ker so utrujene od vsega novega, ali da se opomorejo od težkega poroda.

5. Komu masažo odsvetujemo?

Človek, ki pride na masažo, zaupa in verjame v maserja, ki ga je izbral. Lahko rečemo, da je zaupanje obojestransko, ker tudi maser pričakuje, da mu je stranka nujno odkrito povedala najvažnejše informacije o svojem zdravstvenem stanju. Tak, oseben razgovor pripomore, da bo masaža zagotovo prijetna in dolgoročno uspešna!

Masaže ne izvajamo pri akutni bolečini in bolečini brez diagnoze.

Masažo telesa ali stopal odsvetujemo ob naslednjih težavah:
- infekcijska bolezen in vročinsko stanje;
- vnetja žilnega in limfnega sistema;
- zlomi, zvini, krčne žile, razjede in druge rane;
- tvegana nosečnost;
- akutna depresivna stanja in psihiatrična obolenja.
Previdnost je potrebna tudi npr. sladkornih bolnikih, žolčnih kamnih, srčnih bolnikih, bolnikih z visokim krvnim pritiskom itd.

Stres mnogo bolj škoduje zdravju, kot je videti na prvi pogled. Naše telo je v neprestani "pripravljenosti", kar povzroči vozlaste mišice, telesno in umsko utrujenost in na koncu lahko tudi težko bolezen. Dobro je prepoznati, kdaj je "dovolj" in se prepustiti masaži, ki bo ublažila telesne napetosti, umirila um in čustva.

Jana Polajnar
Jana Polajnar je NPK maserka in refleksoterapevtka:

http://neganog.com