Back to Top
                              NEGA NOG

Nega nog - 3 nasveti za nego nog diabetikov in starostnikov

piše Jana Polajnar

Osveščenost diabetika ali starostnika (oz. njihovega skrbnika) je temelj za preprečevanja zapletov! Sem sodi tudi nega nog. Pediker, usposobljen za nego nog diabetikov ali starostnikov upošteva, da pride z leti ali boleznijo do omejene gibljivosti sklepov, deformacije sklepov in destrukcijo tkiv, pogoste so motnje prekrvavitve in okvara živcev.

1. Vsakodnevna samokontola stopal

Zaradi pogoste okvare živcev v spodnjem delu nog bolnik s sladkorno boleznijo ali starostnik ne občuti, da je prišlo do poškodbe (ne občuti dotika, bolečine, temperature ipd.).
Zato ne ve, da mu je v čevelj npr. zašel kamenček in ga ožulil. Mogoče so mehanske poškodbe (odrgnine, tujki, nohti, pritisk trde kože itd.), ki jih je treba takoj zdraviti in preprečiti tveganje za razjedo! Iz tega vzroka je potrebno stopala diabetika natančno pregledati vsak dan!

2. Bolečine v nogah

Specializiran pediker bo strokovno oskrbel stopala diabetikov in starostnikov (odstranitev otiščancev, pravilno pristriženi nohti idr.). S tem bo preprečil dodatne težave z nogami. Diabetik z okvaro živcev v spodnjem delu nog ima pogoste bolečine v nogi (najprej v prstih, potem vse do kolen); bolečine so hude predvsem ponoči. Drugi, z okvaro ožilja, pa tarnajo zaradi hudih krčev v obeh nogah: pogosto se morajo med hojo enostavno ustaviti!

3. Ker ima diabetik okvarjen občutek za bolečino

je zelo pomembno, da mu stopala in nohte ureja izkušen pediker.Koža na stopalih diabetikov ali starostnikov je pogosto zadebeljena, možne so razpoke, nohti so zadebeljeni in vraščajo v meso.Pogosto vidimo tudi rane, ki se ne celijo, pogosto je prisotna še deformacija sklepov, atrofija mišic stopala in blazinic, krempljasti prsti....

Trije osnovni nasveti za preprečevanje zapletov: /BOLJE JE PREPREČEVATI, KOT ZDRAVITI/ - stopala naj bodo vedno čista, voljna, topla in suha; - starostnik ne sme biti nikoli bos, nogi vsakodnevno pregledamo, da ni prišlo do poškodbe; - Stopala naj bodo vedno zavarovana v primerni obutvi!

Jana Polajnar
Jana Polajnar, deluje v Domžalah in je Pediker ter Pediker-po podološkem programu Diabetic Foot Care Assistants, DFCA (Program je oblikovala delovna skupina Mednarodne diabetološke zveze in UKC Ljubljana, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni) Osnovno vodilo pri negi nog diabetikov ali ostarelih je prepoznati tveganje

Sorodna vsebina na temo "nega nog":

Želite izboljšati počutje že zdaj ? Potem me preprosto pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar