Back to Top
                              Aromoterapija - uporaba in učinki

Aromaterapija - uporaba in učinki

Aromaterapija je poznana kot splošni pojem za vse običaje, kjer se uporabljajo eterična olja, pogosto tudi pri uporabi alternativnih metod zdravljenja.
Običajno gre za uporabo eteričnih olj za zdravljenje ali preprečevanje bolezni (kot npr. pri masaži, negi kože, inhalaciji, obkladkih, itd.).


Za pridobivanje eteričnih olj se lahko uporabljajo nekateri cvetovi, les določenih dreves in grmov, korenine in korenike, različni plodovi, semena, smole, trave, zelišča in začimbnice....

Pri nakupu olj bodite pazljivi na pojma eterično olje in dišeče olje (ki je običajno sintetično in nima zdravilnih učinkov); o kvaliteti vam dosti pove že prodajna cena!!

Cena 100% eteričnih olj je odvisna od ponudbe na svetovnem tržišču, ta pa od količine letne pridelave, regije pridelave, načina pridobivanja ali predelave...

 

Učinek
Olje
 Antibakterijski  čajevca, geranija, rožmarina, nageljeve žbice, cimeta,.....
 Protivirusni  čajevca, limonske trave, ingverja, timijana,.....
 Protiglivični  čajevca, geranija,cimeta, sivke, brina, nageljevih žbic,...
 Protivnetni  nageljevih žbic, cimeta, geranija, žajblja, ...
 Protibolečinski  brina, bora, sivke, rožmarina, ....
 Antidepresivni  geranije, pomaranče, sivke, limonska trava, mandarine idr. citrusi,...
 itd.  

 

 

Olje
 Namen uporabe
 Argan  je izjemen za naš imunski sistem, odlično pomlajuje in gladi kožo (E vitamin), čudovito sredstvo proti staranju, izboljša se kvaliteta kože, je  dopolnilno zdravilo za razne težave s kožo (akne!?!), koristno ga je  uporabljati tudi v gospodinjstvu.
 Bazilika  bistri um in odpravlja miselno utrujenost, blaži glavobole in migrenske napade, blaži tudi kašelj in težave z dihali. Poznano tudi odganja mrčes.
 Brin  razkužuje, blaži vnetja, neguje mastno pubertetniško kožo, dermatitis idr. Odličen je tudi pri blaženju težav artritisa in revme. Čisti in pomirja dihalne poti. Pogosto ga uporabimo tudi pri blaženju posledic stresa, za sproščanje in odpravljanje nespečnosti.
 Bor  spodbuja krvni obtok, deluje razkužilno, blaži pa tudi bolečine v križu, pri išiasu ali artritisu.
 Cimet  ogreje dušo in telo, zato ga mešamo tudi v »božična olja«. V taki mešanici ima tudi poznan »orientalski« podton.
 Čajevec  krepi naš imunski sistem, pomirja in razkužuje.
Geranija
 neguje kožo in celi rane, deluje antidepresivno, saj spodbuja in pomirja .
 Ingver  je izjemno vsestranski: priljubljen je v kuhinji, povečuje apetit, olajša prebavo, umirja slabosti, je dobro preventivno sredstvo pred sezonskimi okužbami, zmanjšuje bolečine in okorelost (artritis), izboljšuje spomin in odganja spanec, lajša migrenske napade itd….
 Limonska trava  odganja mrčes, odpravlja neprijetne vonjave in razkužuje, zveča miselno koncentracijo in je močan antidepresiv. Sprošča zategnjene mišice in jim vrača tonus.
 Mandarina  učinkuje proti slabosti, živčni napetosti, tesnobi, nespečnosti in otroški hiperaktivnosti, lajša težave, povezane z astmo in alergijami.
 Melisa  blaži nemir, lajša menstrualne težave, pomaga pri prehladu in glivičnih okužbah.
 Nageljeve žbice  predvsem za blaženje bolečin (revmatizem, artritis), razkuževanje in odišavljenje prostorov, v čebelarstvu, za inhalacijo (prehlad, gripa, vneti sinusi).
 Pomaranča  pomirja, osveži in izboljša razpoloženje, krepi imunski sistem, lajša prehlad, pospeši cirkulacijo krvi in spodbuja obnavljanje kože.
 Grenivka  deluje proti depresiji, tesnobi ter stresu, poživlja limfni sistem, pomaga izločati vodo in strupe, ter pospešuje razgradnjo maščob.
 Rožmarin  deluje poživljajoče, razkužuje, pospešuje prekrvavitev, izločanje sluzi, blaži kašelj, lajša bolečine in krepi telo.
 Sivka  izjemno sprošča, pomirja, učinkovita pri glavobolu in stresu, uravnava delovanje telesa in krepi odpornost, uničuje klice (razkuževanje ran, nega aknaste kože, opeklin, pikov mrčesa ter glivičnih obolenj.) Zaradi svojega značilnega vonja je v aromaterapiji zelo zaželena.            
 Vrtnica  sprošča, dviguje razpoloženje, pomaga pri glavobolu, neguje suho, zrelo in občutljivo kožo.

 

V teoriji aromaterapije velja, da so bolezenska znamenja posledica porušenega energijskega ravnovesja, z »zdravljenjem« z eteričnimi olji pa pomagamo telesu, da se skuša samo pozdraviti.

Vir: Wikipedia idr.

Jana Polajnar,
NPK maser in NPK pediker;

 

Želite izboljšati počutje že zdaj ? Potem me preprosto pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar