Back to Top
                              Glivice med prsti

Glivice med prsti - glivična okužba nohtov in kože stopal

piše Jana Polajnar

Glivice med prsti (in tudi sicer)  se hranijo s kerationom rožene plasti kože, dlak, las ali nohtov. Nekatere glivice so prisotne v vsakem živem organizmu, če pa pridemo v stik z dermatofiti pa se lahko pojavijo okužbe.

Okužba z dermatofiti je nalezljiva. Te bolezni imenujemo tinea.

Glivice med prsti, na nohtih in koži stopal so zelo pogosto obolenje (po 60. letu starosti jih ima kar tretjina prebivalstva). Najpogosteje jih bosi "pohodimo" na toplih, vlažnih tleh (prostori za rekreacijo, umivalnice, zdravilišča), z lahkoto pa se prenesejo tudi med svojci.

Tveganje zanje povečajo predhodne poškodbe kože in nohtov ter vlažna koža (pretirano potenje), motnje prekrvavitve, sladkorna bolezen, zmanjšana imunska odpornost itd.

Okužba na koži stopal se najprej skrije v medprstne prostore, koža poči, pojavljajo se srbeči mehurčki, rdečina in luščenje.

Noht pa je v prvi fazi okužbe rumenkasto obarvan, sčasoma pa okužba poškoduje celo nohtno ploščo in nohtno posteljico. Glivice na nohtih so zelo trdovratna nadloga.

Za nastanek ni kriva slaba higiena, pač pa potenje nog, slabo obrisane noge po umivanu, ter oslabljen imunski sistem.

Zato tolikokrat priporočam, da moramo ozdraviti prekomerno potenje stopal, imeti kvalitetno obutev, menjavati nogavice in razkuževati "delovno obutev".

S čajevcem, sodo bikarbono, kisom itd. boste bolezen nekaj časa zadrževali; toda toliko dlje, kot boste odlašali z resnim pristopom (obiskom zdravnika, ki bo določil način zdravljenja), toliko dlje bo trajalo zdravljenje.

Seveda pa je medtem nujno obiskovati tudi pedikerja, ki bo glivice z nohta z brušenjem strokovno odstranjeval, dokler ne bo začel rasti zdrav noht.


Glivično okužbo nohtov ima tudi vsak tretji sladkorni bolnik in ta nadloga poveča tveganje za resne zaplete, ki pripeljejo do diabetičnega stopala in neredko tudi do amputacij.

Visok sladkor pripomore k slabemu celjenju ran, kar glivicam olajša vstop v rano, pod noht ali razpoko med prsti.

Zdravljenje je dolgotrajno, ker je okužba trdovratna.

 

Želite izboljšati počutje že zdaj ? Potem me preprosto pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar