Back to Top
                              Okvara živčevja nog

O okvari živčevja nog

piše Jana Polajnar

Ko pridete na pedikuro k meni v Domžale, vas najprej vprašamo tudi, če ste diabetik. Potem pogledamo vaši nogi in ugotovimo, kako je z vašim ožiljem in "oživčenjem". Gre za to, da se izognemo zapletom in s svojim delom izboljšamo stanje nog.

Nemirne noge

Naše noge so "gluhe", včasih čutimo mravljince, noben položaj nog nam ne ustreza....Najbolj opazimo te težave ponoči, ker motijo naš počitek. Statistika pravi, da ima težave več žensk kot moških, da so najpogostejše po 50 letu starosti in da so posledica druge bolezni.Vsekakor morate na ta opažanja opozoriti svojega zdravnika, ki bo po določenih testiranjih določil najustreznejše zdravilo.

Sladkorna bolezen

Pri sladkorni bolezni okvara živčevja napreduje sorazmerno počasi, vendar nepopravljivo! Če se omejim samo na spodnji del nog, moram posebej omeniti krče in bolečine v mečih, posebno ponoči.
Pojem "diabetična noga" pa opisuje spremembe na nogah sladkornih bolnikov, ki nastanejo zaradi okvare živčevja ali/in motenj v arterijski prekrvavitvi.

Nevarnosti

Bolnik s sladkorno boleznijo ima zaradi okvare živčevja (periferna nevropatija) oslabljen občutek za temperaturo in bolečino. Ker ne čuti, da je voda za umivanje nog prevroča ali da ga npr. žuli čevelj, živi v veliki stalni nevarnosti za rane na nogah. Zato si mora diabetik vsakodnevno pregledovati nogi. Če bi prišlo do ranice, bo tako s pravilno nego preprečil okužbo in v najskrajnejši varianti gangreno...

Pedikura

Pedikura je za diabetika izjemno pomemben del osebne higiene. Za pravilno izvedbo lahko poskrbi bolnik sam, dokler zadosti dobro vidi, da si nogi lahko uredi sam. Ko to ni več mogoče, naj mu pomagajo svojci, negovalka, ali pa naj obišče posebej za nego nog usposobljeno pedikerko.
Diabetik naj obišče usposobljeno pedikerko vsaj na 8 tednov.
Naloga pedikerja je tudi poučiti bolnika o domači oskrbi, pravilni izbiri čevljev in nogavic, o rednem gibanju, o negativnih učinkih slabih razvad in o dobri urejenosti bolezni. Upoštevanje teh navodil in vsakodnevno pregledovanje stopal bo preprečilo, da bi prezrli kakšno poškodbo ali drugo začetno bolezensko spremembo.

Jana Polajnar
Jana Polajnar, NPK pedikerka, posebej usposobljena za delo z diabetiki in starostniki: