Back to Top
                              Pedikura starostnikov

 

Pedikura starostnikov - 2 nasveta za pedikuro starostnikov

piše Jana Polajnar

"Starost ni radost"- pravi star rek. Starost pa tudi ni bolezen, čeprav se nam z leti kopičijo raznorazne "težave". Če je le mogoče, ne smemo zanemariti vsakodnevne telesne dejavnosti, ki ohranja gibčnost in izboljša razpoloženje. Nogi naj bi nas nosili do konca življenja, zato moramo poskrbeti tudi zanju! Gibalna aktivnost starejših ljudi ohranja /vzdržuje stabilnost, ravnotežje in koordinacijo gibov. Da bo korak starostnika čim varnejši in neboleč, poskrbimo tudi s pravilnim in sprotnim vzdrževanjem stopal.

1. Deformacija nohtov

Starostniki imajo običajno težave z nohti na nogah. Le ti so lahko deformirani, zadebeljeni, vraščajo, so krhki ali pa se lomijo.
Zaradi tresočih rok, slabšega vida in zmanjšane gibčnosti, jih sami ne morejo več dobro ali pravilno urejati, zato je priporočljivo, da jim pomagajo svojci, negovalka ali pa usposobljen pediker.

2. Stopala starostnikov

Pomembno je, da ima starostnik mehko in prožno obutev. Cela stopala so še kako pomembna pri hoji: najprej stopimo na peto, nato pa se "prevalimo" na blazinice pod prsti, posebno na tisti pod 1. in 5. prstom.

Stopalni lok je kot vzmet, ki se ob obremenitvi splošči, nato se spet vrne v prvotni položaj. Stopalni lok daje stopalu prožnost, kar je eden najpomembnejših dejavnikov za normalno hojo. Zato je še kako nujno ohranjati dobro gibljivost, kar dosežemo z dobro obutvijo in s telovadbo.

Deformirani nohti, razpokana koža in otiščanci niso in ne smejo biti "obvezni spremljevalci" starejših!! Sprotna nega in strokovna pedikura je najboljša preventiva pred težavami nog in stopal.

Jana Polajnar
Jana Polajnar, NPK pedikerka in posebej usposobljena pedikerka za nego utrujenih nog in diabetičnega stopala:

http://www.neganog.com


Želite izboljšati počutje že zdaj ? Potem me preprosto pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar