Back to Top
                              Svetlobna terapija proti depresiji

Svetlobna terapija proti depresiji

piše Jana Polajnar

Svetloba in tema vplivata na življenjski ritem in človeške aktivnosti. Ljudje smo "narejeni" za naraven ritem od zore do mraka, noč pa je za počitek. Žleze in hormoni delajo v svojem ritmu, kar pa ni v skladu s sodobnim načinom življenja in tako prihaja do težav in na koncu lahko tudi do obolenj. Prav za depresijo in težave s težo je značilno, da simptomi dosežejo svoj vrhunec ponoči in pozimi. Tako velja razmisliti, da bi si namesto tablet, privoščili malo sončka!  Danes so na voljo svetila BIOPTRON (sončna svetloba z odvzetim UV sevanjem), ki nam to omogočajo. Terapija je naravna in spodbuja telo k samozdravljenju.

1. Svetloba in barve proti stresu in strahu

Bližajo se dolgi in temačni večeri, ko se nas rado poloti malodušje, na dan prilezejo različni strahovi in že čutimo, da se nas "loteva" depresija. Zakaj bi jo čakali, da bo prišla kot vedno, ko smo sami? Pojdimo v svet svetlobe in barv!
Dokazano je, da sončna svetloba in barvitost v našem okolju povzročijo in ohranjajo dobro voljo in dobro notranje počutje.
Barvna in svetlobna terapija sta dopolnilni terapiji in dokazano krepita spanec, lajšata stres in krepko pomagajo pri premagovanju strahu.

2. Kronična utrujenost

Svetlobna in barvna terapija sta odlična dopolnilna in alternativna metoda in pomoč pri kronični utrujenosti, izčrpanosti, izgorelosti, pri pomanjkanju volje, motnjah v čustvovanju, pri napadih panike ali depresije, težavah s koncentracijo ipd.

Istočasno z razpoloženjskimi motnjami pogosto pride do oslabitve imunskega sistema, kardiovaskularnih težav, itd. itd., zdravje se nam začne hitro krhati in težavam ne vidimo konca.

3. Barvna in svetlobna terapija - kaj je to in kako deluje?

S svetlobno in barvno terapijo zagotavljamo ravnovesje in krepitev življenjske energije, ki nam ohranja fizično zdravje ter harmonijo telesa, uma in duha.

Dokazano odlično pomaga pri

  • celjenju ran (po operacijah, poškodbah, preležanine, razjede itd.);
  • lajšanju bolečin(revmatologija, fizioterapija itd.);
  • kožnih obolenjih (luskavica, akne);
  • boleznih otrok in novorojenčkov (vnetja dihal, kostnomišične poškodbe);
  • sezonskih razpoloženjskih motnjah, zmanjšani koncentraciji, kronični utrujenosti itd.
  • podpira odpornost,
  • povečuje energijske rezerve (slaba koncentracija in slab spomin),
  • pozitivno vpliva na presnovo in prebavo,
  • krepi spanec,
  • lajša stres itd.

Fiziki pravijo, da je barva vidna energija z določeno frekvenco. Ko barvna energija pride v naše telo, sproži različne fiziološke procese. Tako razumemo, zakaj barve vplivajo na naše misli, razpoloženje in obnašanje! Barve pa lahko vplivajo tudi na določene organe in posledično pomagajo pri preprečevanju, zdravljenju nekaterih bolezni in pri rehabilitaciji.

Jana Polajnar
pri svojem delu v Domžalah uporablja tudi svetlobno in barvno terapijo


http://neganog.com