Back to Top
                              Trda koža na petah

Trda koža na petah - učinek kreme proti trdi koži na petah lahko tudi podeseterite !

piše Jana Polajnar

Trda koža na petah in razpokane pete niso estetska nadloga samo poleti, ko bi radi nosili odprte čevlje!

Vzroki so različni, splošni ali individualni:

  • stalni pritiski,
  • napačna obutev,
  • deformacija nog ali stopal,
  • stoječe delo,
  • dedna pogojenost,
  • prevelika telesna teža,
  • težave s ščitnico,
  • diabetes,...

Koža na petah se nam ne masti, zato se hitreje izsuši in lahko tudi poči, kar povzroča bolečine, posebno med hojo. Presušena koža je toga, neprožna in zato pod pritiski rada poči. Tudi nevarnost infekcije je velika!

Za rešitev problema je potrebno veliko vztrajnosti, strokovna pomoč in dosledna domača nega. Razpoke (regade) vam z večkratnim obiskom sanira lahko le usposobljen pediker. Pravilo je, da se trda koža odstranjuje (reže) zelo po malem, bolj se potrudimo z brušenjem!

Trda koža na petah in stopalu - prej in potemOdstranjevanje trde kože na peti in stopalu - prej in potem

Pedikerja je potrebno obiskovati redno, vsaj dokler koža ne postane naravno elastična, prožna in odporna. Svetoval vam bo tudi uporabo prave kreme. Ta naj vsebuje učinkovine, ki globinsko vzpostavijo naravno ravnovesje in zaščitno funkcijo kože.

Preprečuje tudi vnetje in neprijeten vonj stopal.

In kaj lahko storite sami, doma?

Prijale vam bodo osvežujoče kopeli, kolikokrat na dan je le mogoče. Pete brusite izključno s plovcem ali brusno pilo. Po tem namažite peti z odgovarjajočo kremo, masirajte in vtirajte jo v trde pete. Če smo zelo utrujeni, tudi psihično, nam bosta za malo crkljanja hvaležna telo in duša.

Svojima stopaloma pri kopeli posvetite par minut več in prepričali se boste, da je vredno!

Po opravljeni običajni kopeli zdrgnite peti s plovcem ali pilo s smirkovim papirjem, ki jo dobite v vsaki drogeriji. Za nadaljno nego sezite po peelingu (kupljenem ali enostavnim, doma narejenem). To je hvaležna nagrada svojim nogam!

Peeling je enostaven in pomemben način nege stopal, saj s tem zlahka odstranjujemo odmrlo kožo in omogočimo, da koža "zadiha" postane bolj dovzetna za nadaljno nego. Občutili boste, kako sta stopali zaradi peelinga postali bolj "živi".

Za zaključek v stopali vtremo ustrezno kremo.

Z uporabo odgovarjajoče kreme in disciplinirano vsakodnevno masažo kar "mimogrede" pozdravimo npr. prekomerno potenje, mrzle noge, dehidrirano ali roženo kožo na petah itd. itd.

Peti lahko za nekaj časa celo zavijte v pvc folijo, kar podeseteri učinek kreme!

Jana Polajnar
Jana Polajnar se s pedikuro ukvarja že vrsto let, 2011 pa jo je "okronala" s formalno izobrazbo, strokovnim izpitom in obrtnim dovoljenjem. Pri svojem delu v salonu v Domžalah, kjer uporablja svoje izkušnje, se udeležuje se tudi vseh možnih izobraževanj. K njej se lahko obrnete za pomoč tudi pri odstranjevanju trde kože na petah.