Back to Top
                              Vraščanje nohtov

Vraščanje nohtov in 4 druge pogoste težave, ki jih lahko razreši le pediker

piše Jana Polajnar

Glivični nohti, zadebeljeni nohti, vraščanje nohtov in razpokane pete so najpogostejša težava, kjer si ljudje sami, z domačo nego, pogosto ne morejo več spomagati, zato je potreben obisk pri pedikerju.

1. Zadebeljeni nohti

Mnoge ljudi primora k obisku pedikerja šele neznosna bolečina, ki jo povzroči vraščen, zadebeljen noht. Noht, ki so ga napadle glivice, nas sprva ne moti, težavo opazimo šele, ko se noht obarva ali se drugače spremeni njegova kvaliteta. Glivice na nohtih na nogah in stopalih pa so izjemno pogosta nadloga.

2. Zdravljenje glivičnih nohtov

Glivice moramo zdraviti, ker se okužba širi na druge nohte, na kožo in tudi na ljudi, s katerimi si delimo brisače, copate ipd.!

Okužbe dolgo časa niti ne opazimo in če glivičnega nohta ne zdravimo, nastane težko popravljiva deformacija.

Noht je treba brusiti in nadaljevati zdravljenje z antimikotičnimi in antiseptičnimi sredstvi.
Zdravljenje je dolgotrajno, biti moramo zelo vztrajni.

Okuženi, glivični nohti se debelijo in pogosto začnejo v obnohtnih kanalih vraščati v živo tkivo!

3.Uravnavanje vraščenih nohtov s sponko

Noht se vrašča v okoliško mehko tkivo nohtnega kanala, kar povzroči vnetje in bolečino, lahko tudi akterijsko okužbo. Vraščanje nohtov se pojavi zaradi glivične okužbe, zaradi napačnega striženja, nošenja neprimerne in preozke obutve, zaradi poškodbe ipd. Najpogostejše se vrašča noht palca, prizadene ženske in moške, mlade in stare, celo zelo mlade otroke.


Če pride do gnojnega vnetja, napotimo stranko k zdravniku, ki bo oskrbel noht in rano.
Če se vraščanje nohtov ponavlja ali po priporočilu zdravnika, lahko na koren nohta pediker nalepi ploščico/sponko.

Vraščeni nohti - sponka na nohtu
To je listna vzmet, ki vleče robove nohta navzven, kar razbremeni obnohtne žlebove in posledično onemogoča ali vsaj zmanjšuje bolečino.

Večkrat moramo tretma ponavljati, da noht prisilimo v pravilno rast. Za zdravljenje vraščenih nohtov je vsak čas pravi, saj tanka bela ploščica tudi poleti ni moteča!

4. Nohtna protetika

Nohtna protetika
Enostavna, hitra in estetska rešitev za poškodovane nohte.

Ko noht zaradi mehanske poškodbe ali bolezni ne raste ali je deformiran, lahko napravimo estetsko »protezo«. 

Tudi če so nohti poškodovani zaradi glivičnega obolenja, je nohtna protetika lahko začasna rešitev: Pediker na preostanek zdravega nohta izoblikuje novo nohtno ploščo iz posebne mase.

Sestavine v masi preprečujejo vnetja, noht sili v pravilno rast, po izgledu in funkciji pa je podoben naravnemu nohtu.

Postopek izdelave traja do pol ure, »umetni noht« pa se obdrži do 3 mesece, postopek lahko ponavljamo. Tak »nov« noht lahko tudi lakiramo. Posebno poleti, ko nosimo odprte čevlje, je izgled naših nohtov še kako pomemben.

5. Razpokane pete

Posebno poleti imajo mnogi ljudje hudo težavo s prekomerno izsušitvijo kože na petah. Pogosto pride celo do silno bolečih razpok. Vzroki so različni: od dedne pogojenosti, do neprimerne obutve, debelost, sladkorna bolezen itd.

Osnovni napotki za olajšanje težav zaradi razpok so: pijte veliko vode, nogi umijte kolikor mogoče pogosto čez dan, vsakič zdrgnite peti z grobo brisačo, pilico ali kamnom (nikoli pa s kovinskim ribežem) in nato vanje vtrite posebno kremo za razpokane pete.

Ko je le mogoče, nogi namakajte dlje časa v osvežilni kopeli in jih potem spet "ostrgajte", in pred spanjem peti na debelo namažite in zavarujte v nogavicah.

Vsekakor je take pete potrebno vsaj poleti prav vsak mesec v nego zaupati pedikerju, ki bo strokovno odstranil trdo kožo okrog razpok in zmanjšal možnost pokanja in potencialne okužbe.

Boleče težave z nohti in petami nas končno prepričajo, da pedikura ni le estetska nega stopal ampak osnovna zdravstvena potreba.

Jana Polajnar
Jana Polajnar,  NPK pedikerka in Pedikerka za diabetike in utrujene noge v Domžalah:

http://neganog.com

Želite izboljšati počutje že zdaj ? Potem me preprosto pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar