Back to Top
                              odstranjevanje kurjega ocesa

Zakaj odstranjevanje kurjega očesa doma ni dobra odločitev ?

piše: Jana Polajnar

Odstranjevanje kurjega očesa doma in tudi posebne obliže za odstranjevanje le - teh pedikerji odsvetujemo. V nadaljevanju bom razložila, zakaj in tudi to, kako lahko nastanek kurjih očes preprečite.

Kaj pa sploh kurja očesa so, kako nastanejo ? Ali so kurja očesa enako kot otiščanci ?

Pogovorno ljudje pogosto zamenjujejo pojma »otiščanec« in »kurje oko«.

Za pojem »kurje oko« sem slišala še mnogo drugačnih, ljudskih izrazov kot npr »trn« ipd. Poleg vraščenih in glivičnih nohtov, prekomerne zadebeljene kože na petah, in regad, so otiščanci in kurja očesa najpogostejši izzivi v zahtevni (t.i. medicinski) pedikuri.

V splošnem lahko ugotovimo, da so vzroki za otiščance in kurja očesa predvsem:

  • neprimerna obutev (pretrdi ali preozki čevlji)
  • nepravilna obremenitev stopal
    (prevelika telesna teža ali športna dejavnost in poklicno-delovna prisilna stoja)
  • deformacija okostja stopala (npr. hallux valgus) in druge ortopedske težave
  • sladkorna bolezen.

Kako preprečujemo nastanek otiščancev in kurjih očes (medicinska pedikura)?

Otiščanci so lahko tudi genetsko pogojeni, v takem primeru le blažimo simptome.

Z leti se naše telo »poseda«, podobne spremembe nastanejo tudi na stopalih (poseden stopalni lok) in zato ugotavljamo, da se nam z leti lahko tudi poveča številka obutve. Zato nujno poskrbimo za udobno obutev, kar je osnovni pogoj za stopala brez otiščancev.

Običajno ljudje pridejo po pomoč, ko že zelo boli.

Pediker bo skrbno odstranil zadebeljeno vrhnjo kožo in ugotovil, kaj se skriva spodaj.

Vedeti moramo, da naše telo tvori zadebelitev, da bi obvarovalo kožo, ob katero, od spodaj pritiska in drgne kost!

Pri otiščancih torej gre za večjo količino zadebeljene kože na mestih stalnega pritiska. Pod njim pa se včasih skrivajo tudi kurja očesa.

Kurja očesa so zadebelitve stožčaste oblike, oz. trnu podoben skupek celic, ki imajo sposobnost prodiranja v spodnje plasti kože, ki pa je prepredena z živci, zato so tako zelo boleči.

Največkrat se pojavijo na gornjih členkih prstov, med njimi in blazinicah pod njimi, kjer je prisotno nenehno drgnjenje in pritisk (hoja, vsakdanja opravila, šport).

Ko pediker odstrani zadebeljeno kožo in z ostrimi rezili izdolbe kurje oko, je potrebno na to mesto namestiti »distančnik«, ugotoviti vzrok in ga odstraniti, četudi bi šlo za zamenjavo nepravih, preozkih čevljev!!!

Pediker tudi svetuje, kako stopala negovati doma

Namakanje, brušenje in mazanje z ustrezno kremo, je predpogoj za osnovno vzdrževanje doseženega (zgolj s smirkovim papirjem, nikoli s kovinskimi strgali ali rezili!).

Pediker tudi odsvetuje uporabo posebnih obližev za »odstranjevanje« kurjih očes, ki lahko razjejo okoliško tkivo.

Posebej pa odsvetujemo odstranjevanje otiščancev in kurjih očes doma, ker se tak domač »poseg« lahko grdo zakomplicira (posebej so v nevarnosti bolniki s sladkorno boleznijo!).

Jana Polajnar
Jana Polajnar se s pedikuro ukvarja že vrsto let, 2011 pa jo je "okronala" s formalno izobrazbo, strokovnim izpitom in obrtnim dovoljenjem. Pri svojem delu v salonu v Domžalah, kjer uporablja svoje izkušnje, se udeležuje se tudi vseh možnih izobraževanj. Za pedikuro v njenem salonu pokličite na tel. 031-777-685