Back to Top

                              Potenje nog

Potenje nog - pogosti vzroki za neprijetno potenje nog


O neprijetnem in prekomernem potenju nog posebno pomladi, po dolgih mesecih nošenja zaprtih čevljev in nogavic tarnajo mnoge stranke, ki pridejo na pedikuro. Neprijetno in nezdravo je biti dalj časa v vlažnih nogavicah , pot lahko začne tudi zaudarjati. Potenje lahko povzroči tudi bakterijsko, glivično ali vnetno spremembo, zato ga je nujno odpraviti ali vsaj blažiti.

Potenje je normalna in zdrava varovalna reakcija človeškega organizma: odrasel človek izloči ob normalni aktivnostih okrog 1 l tekočine.

Potenje ima dve funkciji:

  • telo se s potenjem hladi,
  • iz telesa pa se tako izločajo tudi nerabni in škodljivi ostanki presnove, ki pa se v stiku z zrakom začnejo razkrajati, kar pogosto zaznamo kot neprijeten vonj (npr. stopala, ujeta v čevljih).

Vzrokov za prekomerno potenje je več:

  • lahko je konstitucijska lastnost ,
  • lahko je psihološkega izvora (stres, strah ipd.),
  • zaradi prekomerno uživanje alkohola in nikotina,
  • zaradi pretirano začinjene hrane ipd.,
  • včasih je posledica drugega obolenja,
  • močnejše je lahko v nosečnosti, v klimakteriju itd. itd.

Ob prekomernem potenju stopal lahko nastanejo resne težave kot so izpuščaji, razjede, vnetja. Mokra in topla stopala pa prav kličejo po glivicah na nohtih in na koži!! Če kljub zadostni osebni higieni in rednim obiskom pedikerja potenja ne obvladate, je nujen posvet z zdravnikom dermatologom!

Nasveti za domačo nego

Nogi umivamo po potrebi tudi večkrat na dan v mlačni vodi, z ustreznim milom. Priporočljive so tudi izmenične toplo-hladne kopeli in kopeli z dodatki snovi (soli), ki zavirajo potenje. Prav tako večkrat na dan preobujemo nogavice. Obutev in nogavice naj bodo seveda iz kvalitetnih materialov. V specializiranih trgovinah je na izbiro obilica izdelkov za nego (mazila, posipi, razpršila), ki pomagajo blažiti in odpraviti prekomerno potenje stopal.

Jana Polajnar,
NPK pedikerka, specializirana tudi za nego utrujenih nog in nog diabetikov

Sorodna vsebina na temo potenje nog: Nega problematičnih nog

Potrebujete pedikuro in živite v Sežani ter okolici (okolica Trsta, Kozina, Dutovlje, Divača...) ?
Potem pokličite na 031-777-685


Hvala,
Jana Polajnar